FAQ - Veelgestelde vragen

Heb je een specifieke vraag over boekhouders of een boekhoudkundige materie?
Zoek hier het antwoord.

Hoe kies je jouw boekhouder of accountant?

Ben je een startende zelfstandige? Dan zoek je wellicht een goede boekhouder. Maar ook bestaande vennootschappen of ervaren zelfstandigen moeten soms op zoek naar een nieuwe boekhouder.

De vraag van 1 miljoen: hoe maak je hierin een goede keuze?

Het is sowieso essentieel dat je een ‘gekwalificeerde’ boekhouder kiest.

Jouw boekhouder moet dus lid zijn van de beroepsinstituten BIBF, IAB of IBR. Deze instituten waken over de kwaliteit en integriteit van de cijferberoepers. Sterker: is men geen lid van deze instituten? Dan mag hij de activiteiten van boekhouder, fiscalist, accountant, belastingconsulent of bedrijfsrevisor niet uitoefenen op zelfstandige basis.

Hoe kan een boekhouder lid worden van het BIBF, IAB of IBR? Na een basisopleiding ( minimaal niveau professionele bachelor) is er eerst een toegangsproef (enkel voor het IAB en IBR). Daarna volgen een stage en uiteindelijk nog uitgebreide mondelinge en schriftelijke proeven. Eens geslaagd en lid van een Instituut? Dan moet de cijferberoeper — verplicht! — jaarlijks een minimum aan opleiding en navorming volgen. 

Uiteraard werken er in boekhoudkantoren ook medewerkers onder supervisie van een boekhouder-fiscalist, accountant-belastingconsulent en/ bedrijfsrevisor. Zij hoeven geen lid te zijn van een van de Instituten. De eindverantwoordelijkheid voor hun werk rust bij hun werkgever.

Belangrijke opmerking: erkende boekhouders/fiscalisten, accountants/belastingconsulenten en bedrijfsrevisoren moeten ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Loopt het dan toch eens fout? Dan kan deze verzekering tussenkomen om eventuele schade door professionele fouten te vergoeden.

In ‘t kort

Niet iedereen mag zichzelf zomaar boekhouder noemen! Naast de nodige vorming en nascholing zijn er nog heel wat regels om het beroep te mogen uitoefenen.

Op ‘Boekhouderstotaal.be’ vind je de leden van de erkende beroepsinstituten. Wij voeren hierop regelmatige controles uit.
 
 
Kantoren in de kijker

Boekhoudkantoor de Factuurwinkel

Mosselerlaan 18
3600 Genk

Specialisatie: Eerlijkheid, passie, inze (...)Fiscaplus

Professor Asnongstraat 2
3570 Alken

Specialisatie: FiscaPlus is een boekhoud (...)Multum Accountants

Brusselsesteenweg 415
9230 Wetteren

Specialisatie: In deze turbulente tijden (...)


Nieuws & tips voor ondernemers

Schrijf nu in op onze nieuwsbrief


Schrijf inPartners

               


All progress takes place outside the comfort zone.

- Michael John Bobak -